27.09.2018

Kompanija Nokian Tyres ponovo je uvrštena u Svetski indeks održivosti Dow Jones DJSI, a uključena je i u evropski indeks DJSI

Kompanija Nokian Tyres ponovo je uvrštena u Svetski indeks održivosti Dow Jones DJSI. Kompanija je takođe uključena u striktnije definisan evropski indeks DJSI. Po 20 od 21 kriterijuma ocenjivanja iz 2018. godine, kompanija je ostvarila rezultat viši od proseka globalnog sektora proizvodnje auto komponenti. 

– Ponosna sam na naše osoblje i na posvećen rad svih nas koji nam je omogućio da potvrdimo svoje mesto u svetskom indeksu u DJSI i da budemo uključeni u evropski indeks DJSI. Prošle godine smo unapredili kulturu naše kompanije i način poslovanja, kao i razne aspekte korporativne stabilnosti. Održiv razvoj je u srži našeg poslovanja i brenda Nokian Tyres, kaže predsednica i generalna direktorka Hile Korhonen. 

Kompanija Nokian Tyres neprestano radi na poboljšavanju korporativne održivosti u pogledu svojih proizvoda, poslovanja kompanije i cele industrije pneumatika. Kompanija od 2012. godine objavljuje izveštaje o održivom poslovanju u skladu sa međunarodnim smernicama globalne inicijative za izveštavanje. U maju 2018. godine kompanija Nokian Tyres se pridružila inicijativi „Naučno zasnovani ciljevi”. Kompanija je postavila cilj da smanji otpor kotrljanja svojih proizvoda za 7% u poređenju sa vrednostima iz 2013, čime se smanjuju emisije CO2 za 500 miliona kg, i taj cilj je ostvarila 2017. godine znatno pre roka. Dostizanje ovog cilja pre roka pokazalo je posvećenost kompanije Nokian Tyres poboljšanju ekološke prihvatljivosti svojih proizvoda bez ugrožavanja bezbednosti. 

– Važna oblast u našem nastojanju ostvarivanja održivosti u narednim godinama biće naša nova fabrika u SAD. Želimo da budemo predvodnici po pitanju održivosti i sa novom fabrikom, kaže Korhonen. 

Nokian Tyres će nastaviti rad na svim aspektima svoje korporativne održivosti. Kompanija želi da postavi primer za celu industriju pneumatika i da doprinese pružanju dodatnih vrednosti ljudima, privredi i životnoj sredini. 

Lista najodrživijih kompanija sveta – uključujući Nokian Tyres 

Indeks održivosti Dow Jones  (DJSI) predstavlja godišnju procenu održivosti velikih javnih kompanija od strane švajcarske kompanije RobecoSAM. Za investitore je to veoma cenjena, sveobuhvatna procena korporativne održivosti. RobecoSAM procenjuje održivost u odnosu na finansijske, društvene i ekološke kriterijume. Nezavisna procena od strane međunarodne kompanije zainteresovanim stranama – klijentima, investitorima i zaposlenima – pruža pouzdan opis održivosti poslovanja kompanije.

2018 godine kompanija RobecoSAM pozvala je gotovo 3.500 najvećih svetskih javnih kompanija iz preko 47 zemalja da učestvuju u proceni održivosti. Na osnovu te procene, prvih 10% među ovim kompanijama uključeno je u indeks najodrživijih kompanija na svetu.

Arhiva novosti