05.07.2019

Nokian Tyres gradi brzinsku ovalnu stazu usred španskih poljana – priprema za novi opitni centar

Novi opitni centar kompanije Nokian Tyres u Španiji omogućiće celogodišnje testiranje letnjih, univerzalnih i zimskih pneumatika, a staze će biti spremne 2020. godine. Ukupni iznos investicije procenjuje se na 60 miliona evra. 

Na mestu gde se nekad pružala žućkasta linija bezbroj malih polja, sada se pruža impresivni pogled različitih opitnih traka koje poprimaju svoje obličje. Uprkos jakoj kiši za vreme Uskrsa, radovi na izgradnji novog opitnog centra kompanije Nokian Tyres u Španiji tekli su po planu. 

U pitanju je verovatno najimpresivnija ovalna traka sa krivinama pod nagibom. Ovalna traka dužine preko 7 kilometara počinje da poprima svoj oblik dok ekipa iz Nemačke specijalizovana za izgradnju krivina pod nagibom trenutno radi na topografiji i gornjim slojevima krivina ove staze. 

Lokacija koja se prostire na 300 hektara nalazi se u gradu Santa Kruz de la Zarza, na oko sat vožnje od španske prestonice Madrida. 

„Opitni centar u Španiji je najveća pojedinačna investicija u testiranje u istoriji ove kompanije. Povećaće naše šanse da proizvodimo proizvode koji će biti kompatibilni sa rastućim tržištima usklađenim sa našom strategijom. Takođe, ona će podržati trud koji smo uložili u istraživanje i razvoj svih naših proizvoda”, kaže Juha Pirhonen, potpredsednik zadužen za tehnologiju proizvodnje pneumatika. 

Glavni fokus je na letnjim i univerzalnim pneumaticima i pneumaticima velike brzinske kategorije za koje postoji izrazito velika potražnja u rastućim tržištima brenda Nokian Tyres u Centralnoj Evropi i Severnoj Americi, gde će kompanija uskoro otvoriti novu fabriku. Još jedan fokus opitnog centra biće na razvoju celogodišnjih karakteristika svakog proizvoda. 

Testiranje je ključni deo razvoja bezbednih pneumatika 

Veći deo pripremnih radova za više od 10 opitnih staza u sklopu novog opitnog centra je završeno: gornji slojevi zemlje su uklonjeni i mašine su otvorile gradilište za nove staze. Sledeća faza podrazumeva izvođenje detaljnih radova na slojevima asfalta, koji će na većini staza biti završeni do 2020. godine. 

Najdalje su uznapredovali građevinski radovi na ovalnoj stazi: nagib na južnoj krivini i zemni radovi su već završeni. Dalje sledi fino profilisanje i polaganje prvih slojeva asfalta. Kada bude spremna, ovalna staza će omogućiti testiranje pneumatika pri brzinama do 300 km/h. 

Novi opitni centar biće treći po redu za Nokian Tyres. Dopuniće već postojeću mrežu opitnih centara za pneumatike koja se sastoji iz centra u Ivalu u Finskoj koji se prostire na 700 hektara i koji je namenjen testiranju zimskih pneumatika i centra koji se nalazi u blizini finskog sedišta kompanije u Nokiji. 

Održivi pristup: izučavanje novih ekoloških sirovina 

Jedna od oblasti razvoja kompanije Nokian Tyres uključuje biljku gvajula, potencijalnu novu sirovinu za izradu pneumatika. Nokian Tyres učestvuje u uzgoju i izučavanju ove biljke u saradnji sa lokalnim univerzitetima i partnerima u cilju pronalaženja mogućeg izvora visokokvalitetne prirodne gume. Plantažom upravljaju lokalni poljoprivrednici. 

Takođe, kompanija je sačuvala 25 hektara zemlje u cilju zaštite divljine. U to je uključena i izgradnja gnezdilišta za jastrebove i sove i dovođenje vode za ptice koje će se nadgledati tokom sledeće 3 godine. Na lokaciji će takođe biti posađena crnika i druge vrste drveća.

 

Link ka video snimku: https://youtu.be/RKqOs72aus0 

Slike i infografika: http://www.nokiantyres.com/testing-center-spain

 

Arhiva novosti