12.02.2014

Nokian Tyres predstavlja prve zimske pneumatike bez šiljaka sa šiljcima

Nokian Tyres uvodi revolucionarni koncept zimskog pneumatika koji vozaču omogućava da pritiskom na dugme izbaci šiljke i time poboljša prijanjanje pneumatika. Kada više nema potrebe za šiljcima, oni se vraćaju nazad u pneumatik. Ova tehnologija sa šiljcima, koju je Finski proizvođač pneumatika predstavio povodom 80e godišnjice od nastanka prvog zimskog pneumatika, daje nagoveštaj onoga što će biti u budućnosti.

Ideja koja se krije iza ove kombinacije pneumatika bez šiljaka i pneumatika sa šiljcima, jeste da vozač može da prilagodi pneumatike ako dođe do promene uslova na putu. Šiljci se ne koriste na suvom kolovozu i u stabilnim zimskim uslovima ali se oni mogu aktivirati na poledici.

Ovaj koncept pneumatika koristi dizajn šare i strukturna rešenja novog Nokian Hakkapeliitta 8 SUV zimskog pneumatika sa šiljcima. Šiljci se istovremeno izbacuju i uvlače na sva četiri pneumatika. Telo šiljka je nepokretno, a pokreće se tvrda metalna čivija u sredini šiljka.

- Ovaj novi koncept pneumatika predstavlja zadivljujuće tehnološko rešenje. Jedinstveni koncept šiljaka jednog dana može zaista postati stvarnost. Kao pioniri u svetu zimskih pneumatika, želeli smo da pokažemo da je moguće napraviti kombinaciju pneumatika bez šiljaka i onog sa šiljcima, kaže Matti Morri, menadžer tehničke službe za korisnike u kompaniji Nokian Tyres.

Prvi zimski pneumatik na svetu napravljen je kako bi savladao nordijsku zimu još 1934. godine. Dve godine kasnije, inženjeri fabrike pneumatika smislili su poboljšano rešenje za vozače putničkih vozila koji su se borili sa klizavima zimskim putevima, i dali mu naziv Hakkapeliitta za sneg. Danas, Nokian Hakkapeliitta je jedan od najpoznatijih svetskih brendova zimskih penumatika.

www.nokiantyres.com
Trgovinski lanac za pneumatike i servisna mreža Vianor kompanije Nokian Tyres: http://vianor.com/

Fotografije: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta_concept_tyre_2014

Pogledajte video
http://youtu.be/qNXL2EEscuE

Pročitajte više:
80 godina od prvog zimskog pneumatika na svetu. Pogledajte video.
http://youtu.be/3pb8Oe-Ki5c

80 godina od pronalaska zimskog pneumatika:
Nokian Kelirengas siguran na snegu
http://www.nokiantyres.com/nokian-kelirengas-en

80 godina Nokian zimskih pneumatika
www.nokiantyres.com/first-winter-tyres

Nokian Hakkapeliitta i najbrži automobil na ledu, 335.713 km/h (208.602 mph)
www.nokiantyres.com/EN-Fastest-On-Ice-2013

FirmaNokian Tyresjeusvetuvodećispecijalistazazimskepneumatike, višestrukipobedniknatestovima, pronalazač zimskog pneumatika ivrhunskibrend 

Firma Nokian Tyres kao vodeći specijalista za zimske pneumatike u svetu, višestruki  pobednik na testovima i vrhunski brend, pruža najbezbednije pneumatike za nordijske uslove. Inovativni Nokian pneumatici za putničke automobile i kamione kao i za teške radne mašine, dokazuju visok nivo kvaliteta posebno u uslovima snega, oštre klime i zahtevnih situacija u vožnji, a pružaju i dugotrajne dodatne koristi. Nokian koncipira, testira i patentira inovativne pneumatike 80 godina, a pronalazač je zimskog pneumatika. Pored toga Nokian proizvodi pneumatike koji su razvijeni posebno za evropske vremenske uslove i visoke brzine na evropskim auto putevima. Nokian pneumatik pruža visok stepen bezbednosti, štedi gorivo i čuva životno okruženje. Kompanija zauzima 1. mesto po pitanju prepoznatljivosti na tržištu i uvažavanju vrednosti  brenda u Skandinaviji i Rusiji, te poseduje pozitivan i nesvakidašnji imidž.

Zimski pneumatici Nokian su pobednici na testovima zimskih pneumatika

Nokian WR D3 zimski pneumatik dobio je najbolju ocenu „dobar“ te je „posebno vredan preporuke“na testovima zimskih pneumatika za 2013. godinu nemačkog auto kluba ADAC i organizacije za zaštitu potrošača „test Stiftung Warentest“ i svrstava se u red najboljih. Nemački auto časopis „auto motor sport” ocenjuje Nokian WR D3  ocenom “posebno vredan preporuke”. Novi Nokian WR SUV 3 High Performance zimski pneumatik je pobednik na velikom SUV testu za zimske pneumatike  za 2013. godinu časopisa „OFF ROAD“ sa najboljom ocenom „veoma vredan preporuke“.

Zimski pneumatici Nokian su pobednici na testovima zimskih pneumatika za 2012. godinu časopisa „Auto Bild“, „auto motor sport“ i „AUTOStraßenverkehr“ sa najboljim ocenama „odličan“, „veoma vredan preporuke“ i „vrlo dobar“. Tokom prošle zime su Nokian pneumatici pobedili na preko 20 testova zimskih pneumatika u auto časopisima u Nemačkoj i Evropi. Nokian pneumatici su pobednici na preko 20 testova zimskih pneumatika auto časopisa u Nemačkoj i Evropi ove zime. Najboljuocenu „dobar“, finskipneumaticisudobiliodnemačkogADAC-aiorganizacijeStiftungWarentest.

Pneumatici Nokian su pobednici na testovima letnjih pneumatika za 2013. godinu nemačkih automobilskih časopisa „Auto Bild“ i „auto TEST“ 

Čak su i letnji pneumatici Nokian višestruki pobednici na testovima, pružaju visok stepen bezbednosti i štede gorivo. Pneumatici Nokian Line su pobednici na testovima letnjih pneumatika za 2013. časopisa „Auto Bild“ sa najboljom ocenom „odličan“ i časopisa „auto TEST“ sa najboljom ocenom „auto TEST pobednik na testu 2013. Najbolju ocenu „dobar“, ovaj Nokian pneumatik dobija od nemačkog auto kluba ADAC i organizacije za zaštitu potrošača Stiftung Warentest. Ukupno 17 vrlo dobrih i dobrih rezultata ostvarili su Nokian pneumatici na testovima letnjih pneumatika za 2013. godinu u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Na testovima letnjih pneumatika za 2012. Nokian pneumatici su takođe bili pobednik testa kod časopisa „Auto Bild“ pa sa osam pobeda na testovima pneumatika Nokian ima najveći broj pobednika na testovima u poređenju sa svim ostalim brendovima.

U 97 izveštaja sa testova počev od jeseni 2011. do proleća 2013., Nokian pneumatici su bili 54 puta pobedednici testa a 43 puta su dobili ocenu dobar.

Inovacije za više bezbednosti: Zimski indikator dubine profila sa pahuljicom i indikator dubine profila sa upozorenjem od akvaplaninga

Zimski indikator dubine profila sa pahuljicom na Nokian WR zimskim pneumaticima prikazuje dubinu profila u milimetrima u vidu broja od 8 do 4. Pahulja je vidljiva do dubine od 4 milimetra. Kada ona nestane, trebalo bi zameniti pneumatike. Profilni kanali moraju da budu minimalne dubine 4 milimetra da bi se postiglo neophodno prijanjanje na snegu i sprečio akvaplaning na snežnoj lapavici i na vodi.

Indikator dubine profila firme Nokian na letnjim pneumaticima vozaču jednostavno prikazuje dubinu profila u vidu broja od 8 do 3. Integrisanoupozorenjeodakvaplaningasasimbolomkapi  vodeupozoravanaopasnostodakvaplaninga.Kada ostane samo još 4 milimetra profila ovaj simbol nestaje i time upozorava na povećan rizik.Ove inovacije ne poseduje nijedan drugi proizvođač pneumatika.

Nokian Tyres je u 2013. godini ostvario promet od 1,521 milijardi evra

U 2013. godini Nokian Tyres je imao preko 4000 zaposlenih i ostvario promet od 1,521 milijardi evra. U srednoj Evropi Nokian Tyres deluje preko distributivnih kompanija u deset zemalja. Kompanija obuhvata i Vianor trgovinski lanac pneumatika sa preko 1200 prodavnica u 27 države.

Dodatne informacije:
www.facebook.com/nokiantyres
www.youtube.com/NokianTyresCom
www.twitter.com/NokianTyresCom
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Kontakt za štampu:
Dr. Falk Köhler PR
Dr. Falk Köhler
Telefon: +49 40 54 73 12 12
Faks: +49 40 54 73 12 22
E-mail:Dr.Falk.Koehler@Dr-Falk-Koehler.de
www.Dr-Falk-Koehler.de
Ödenweg 59
22397 Hamburg
Nemačka

Molimo za primerak specimena, poslati na Dr. Falk Köhler PR

Dodatne informacije:

NokianTyress.r.o

Managing Director Central Europe Dieter Köppner
Telefon: +420 222 507 761
E-mail:dieter.koppner@nokiantyres.com

Product Development Manager Central Europe Sven Dittmann Dipl.-Ing., Telefon: +49 8143 444 850
E-mail:sven.dittmann@nokiantyres.com

MarketingManagerCentralEuropeLukásLíbal
Telefon: +420 222 507 759
E-mail:lukas.libal@nokiantyres.com

Nokian Tyres plc

Communications Manager Anssi Mäki
Telefon +358 10 401 7782
E-Mail:anssi.maki@nokiantyres.com

Technical Customer Service Manager Matti Morri
Telefon: +358 10 401 7621
E-mail:matti.morri@nokiantyres.com

www.nokiantyres.com

Arhiva novosti