12.03.2020

Novi Nokian Snowproof P – Pouzdane performanse za centralnoevropsku zimu

Skandinavski proizvođač vrhunskih pneumatika Nokian Tyres uvodi novi UHP pneumatik za centralnoevropsku zimu. Konstruisan da pruži bezbrižnu vožnju putnicima i vozačima, novi Nokian Snowproof P je sportska i moderna kombinacija visokoperformantne upravljivosti i pouzdanog zimskog prianjanja – upravo ono što vam treba za iznenadne promene trake i krajeve puta pokrivene lapavicom. Novi koncept Alpine Performance brenda Nokian Tyres obezbeđuje prvoklasnu bezbednost za svakodnevnu vožnju, kraći zaustavni put i bezbedno skretanje.

 

Prema anketi potrošača kompanije Nokian Tyres, skoro 60% vozača u Centralnoj Evropi smatra da su specijalizovani zimski pneumatici najvažniji deo bezbednosne opreme automobila u zimskim mesecima. Skoro 70% ispitanika smatra da su prianjanje i upravljivost pneumatika u zimskim uslovima najbitnije karakteristike, dok je bezbednost u ekstremnim situacijama poput snega na putu i prianjanja pneumatika na lapavici završila na trećem mestu. Vlasnici automobila visokih performansi posebno su istakli prianjanje na suvim putevima, precizno upravljanje pri velikim brzinama i ugodnost u vožnji. *

 

– Bezbednost i uravnotežena svojstva vožnje uvek su činili glavni princip naše razvojne filozofije. Naša misija je da vaše putovanje učinimo bezbednim i predvidivim, svakog dana u toku zime. Kod razvoja novog proizvoda ultravisokih performansi (UHP), posebna pažnja je posvećena poboljšanju prianjanja na snežnim i mokrim putevima, kaže Marko Rantonen, razvojni menadžer u kompaniji Nokian Tyres.

 

Uvođenje novog zimskog UHP pneumatika predstavlja prirodan nastavak širenja palete zimskih pneumatika Nokian Tyres namenjenih centralnoevropskom tržištu. Novi Nokian Snowproof P nudi se u brzinskim kategorijama H (210 km/h), V (240 km/h) i W (270 km/h), a široki raspon veličina pokriva 55 artikala od 17 do 21 inča. Novi Nokian Snowproof P naći će se u prodaji na jesen 2020. godine. Paleta svestranih zimskih pneumatika Nokian Tyres za putničke automobile i SUV vozila uključuje i Nokian Snowproof, Nokian WR D4 i Nokian WR SUV 4. Opsežan izbor veličina za savremene modele automobila pokriva gotovo 200 artikala.


Nokian Snowproof P je razvila kompanija Nokian Tyres, najseverniji svetski proizvođač pneumatika i izumitelj prvog zimskog pneumatika. Kompanija drži preko stotinu patenata u oblasti zimske bezbednosti i jedan je od globalnih lidera u bezbednosti i održivosti.

 

Alpine Performance – Osećaj preciznosti u vožnji i napredno zimsko prianjanje

 

Neočekivane promene zimskog vremena u poslednje vreme su sve češće širom Evrope. Ekstremi postaju sve učestaliji, od blage i nikakve zime do iznenadnih snežnih padavina i ledene kiše. Uslovi na putu mogu preko noći da se preokrenu kada se voda i lapavica smrznu i kolovoze učine klizavim i nebezbednim.

 

Iako vreme može da bude nepredvidivo, vaši pneumatici ne mogu. Novi koncept Alpine Performance primenjen na pneumatiku Nokian Snowproof P pruža izuzetnu kombinaciju pouzdanog zimskog prianjanja i predvidivog i balansiranog osećaja u vožnji. Ovaj koncept se sastoji iz optimizovane šare gazeće površine u kombinaciji sa posebno dizajniranim, gustim lamelama i novom smesom Alpine Performance.

 

Najveća promena u poređenju sa prethodnim modelom Nokian WR A4 može se primetiti na šari gazeće površine. Prelazak sa asimetrične šare na usmerenu i simetričnu šaru omogućava predvidivo i kontrolisano ponašanje u svim uslovima i sveukupno poboljšava bezbednosne karakteristike pneumatika.

Nova šara gazeće površine sa posebno dizajniranim bočnim i uzdužnim brazdama omogućava pneumatiku da maksimalno poveća površinu kontakta između pneumatika i puta, unapređujući time prianjanje i preko potrebnu preciznost upravljanja. Optimizovana kontaktna površina obezbeđuje podjednako trošenje a nova potporna matrica blokova gazeće površine pruža logično upravljanje. Pneumatik pruža stabilan osećaj na putu i odziv na upravljanje i pri velikim brzinama i u teškim zimskim uslovima.


– Promena traka na kolovozima pod lapavicom ili uključivanje u gust saobraćaj sa zaleđene raskrsnice umeju da budu problematični. U skladu sa našom filozofijom razvoja proizvoda, novi Nokian Snowproof P pruža maksimum bezbednosti u svim uslovima vožnje i zadržava kontrolu i pouzdanost i na granicama prianjanja. Naš novi koncept Alpine Performance je posebno razvijen u cilju pružanja ravnoteže između vožnje po suvim autoputevima, gradskim ulicama pokrivenim lapavicom i snežnim planinskim putevima. On pruža preko potrebno prianjanje i kontrolu za energičnu vožnju i promenljive zimske uslove, objašnjava Rantonen.

 

Bezbedno na lapavici

 

Nokian Snowproof P pokriva sve varijacije zimskog vremena i pruža pouzdane performanse kako na mokrim putevima, tako i na putevima pokrivenim lapavicom ili snegom. Jedan od najtežih uslova za savladavanje je lapavica, posebno kada se pojavljuje između kolovoznih traka na brzim putevima. Konstrusiana tako da spreči opasno proklizavanje na lapavici, nova gazeća površina poseduje guste lamele i povezane brazde koje efikasno uklanjaju vodu i lapavicu između pneumatika i puta. I polirane brazde ubrzavaju uklanjanje vode, pružajući dodatnu bezbednost i pomoć vozačima po kiši, dok pneumatiku daju ispoliran, elegantan izgled.

 

Za dodatno unapređenje mokrih karakteristika pneumatika, nova gumena smesa Alpine Performance konstruisana je tako da funkcioniše u velikom temperaturnom rasponu. Iako sa lakoćom izlazi na kraj sa zahtevnim i hladnim zimskim vremenom, Nokian Snowproof P ima stabilne performanse i u blažim vremenskim uslovima. Nova posebno konstruisana smesa gazeće površine pojačava mokro prianjanje bez ikakvog ugrožavanja zimskih karakteristika pneumatika. Zahvaljujući lako kotrljajućem modelu gazeće površine i najsavremenijoj gumenoj smesi, sportski pneumatik Nokian Snowproof P karakteriše nizak otpor kotrljanja, ali i odlična otpornost na habanje u raznovrsnim vremenskim uslovima.

 

Višestrane snežne kandže između blokova gazeće površine i na ramenim delovima pružaju balansirano prianjanje na ledu i snegu, naročito prilikom kočenja i ubrzavanja. Pojačivači kočenja i ubrzanja na blokovima gazeće površine doprinose poboljšanju uzdužnog prianjanja.

 

Svestrano testiranje za ekstremnu bezbednost

 

Poboljšane karakteristike prianjanja pneumatika Nokian Snowproof P na snegu i lapavici rezultat su razvoja dužeg od četiri godine. Istraživanja pokazuju da je lapavica jedan od najopasnijih i najstrašnijih elemenata zimskog vremena. Kombinacija snega koji se topi, sloja vode na površini puta i mogućeg leda opasna je čak i za vozače eksperte. Jedinstveni metod testiranja plivanja pneumatika na lapavici dostupan na opitnoj stazi kompanije Nokian Tyres omogućio je rad na dugoročnom razvoju karakteristika koje eliminišu uticaj lapavice.

 

Šare, struktura i gumena smesa gazeće površine predstavljaju vrhunac finske stručnosti i zahtevale su na stotine sati računarskog modeliranja, laboratorijskog poređenja i praktičnog testiranja u različitim uslovima. Razvoj je uključivao i testiranje u arktičkim uslovima Laponije u sopstvenom opitnom centru kompanije Nokian Tyres „Beli pakao” u Ivalu u Finskoj. Pored carstva leda i snega, mokre i suve karakteristike ovog proizvoda doterane su na nekoliko centralnoevropskih opitnih staza u Nemačkoj, Austriji i Španiji.


Kompanija Nokian Tyres imala je zadovoljstvo i da nastavi saradnju sa svetskim šampionom F1 Mikom Hakinenom.

 

– Njegovo poznavanje pneumatika prvi put je primenjeno na modelu za putničke automobile Nokian Powerproof, a saradnja sa našim opitnim timovima nastavila se i prilikom izrade pneumatika Nokian Powerproof SUV i sada sa novim zimskim pneumatikom Nokian Snowproof P, objašnjava Marko Rantonen.

 

Hakinen kaže da Nokian Snowproof P pruža odličnu kombinaciju vrhunskih performansi i ugodnog osećaja u vožnji. Povrh svega, pohvalio je bezbednost i lakoću svakodnevne vožnje.

 

– Pneumatik pouzdano funkcioniše i pri velikim i pri malim brzinama na klizavim putevima. Možete da uživate u preciznom i lakom upravljanju čak i u ekstremnim uslovima. Šta god da vam zima pripremi, Nokian Snowproof P će vam pružiti veliko samopouzdanje u vožnji, što će vam omogućiti bezbednu i lagodnu vožnju, kaže Hakinen.

 

Nokian Snowproof P – Bezbrižnost na zimskim putevima

 

  • Stabilne performanse uz vrhunsko zimsko prianjanje
  • Pouzdano i precizno upravljanje pri velikim brzinama
  • Nizak otpor kotrljanja doprinosi ekonomičnosti i ekologiji

 

 

Glavne inovacije:

 
Koncept „Alpine Performance”. Izuzetno zimsko prianjanje i pouzdano upravljanje. Optimizovana šara gazeće površine pneumatiku omogućava da maksimalno poveća površinu kontakta između pneumatika i puta, što unapređuje zimsko prianjanje, logično i precizno upravljanje. Posebno konstruisane lamele obezbeđuju odlično poprečno i uzdužno prianjanje i pružaju bezbednu i kontrolisanu vožnju. Smesa Alpine Performance izlazi na kraj sa hladnim zimskim uslovima dok istovremeno pruža izuzetne performanse po blažem vremenu u širokom temperaturnom rasponu. Nova smesa gazeće površine pojačava mokro prianjanje bez ugrožavanja zimskih karakteristika pneumatika. Nizak otpor kotrljanja omogućava lako kotrljanje, čime se štedi gorivo i čuva prirodna sredina.

Snežne kandže: uravnoteženo prianjanje na ledu i snegu. Snežne kandže se efikasno hvataju za podlogu prilikom vožnje po mekom snegu i pružaju prvoklasno prianjanje kod kočenja i ubrzavanja.

Pojačivači kočenja i ubrzanja: posebno dizajnirani za poboljšanje prianjanja na snegu. Oštra šara nalik na testeru na ovim pojačivačima poboljšava uzdužno prianjanje potrebno kod kočenja i ubrzavanja.


Posebno dizajnirane brazde za sprečavanje plivanja pneumatika na vodi i lapavici. Posebno dizajnirane brazde ubrzavaju uklanjanje lapavice i vode efikasnim zapremanjem vode i njenim brzim izbacivanjem iz prostora između pneumatika i podloge. I polirane brazde ubrzavaju uklanjanje vode, pružajući dodatnu bezbednost i pomoć vozačima po kiši.

 

Potporna matrica gazeće površine pruža ravnomerno i logično upravljanje. Pneumatik ostaje stabilan i lako upravljiv i pri velikim brzinama i u teškim zimskim uslovima.

Arhiva novosti