09.03.2014

Zimske pneumatike je pre 80 godina izumeo Nokian Tyres

Ima već 80 godina kako je Nokian Tyres izumeo prvi zimski pneumatik na svetu. Prethodnik Nokian Hakkapeliitte, jednog od najpoznatijih zimskih pneumatika, nosio je naziv Kelirengas (“gume za nevreme”) a proizvod je razvoja kompanije Nokian Tyres iz Finske koja ga je proizvodila i još 1934. godine izbacila na tržište. Ovaj vrhunski pneumatik je u to vreme nudio snažno prijanjanje na dubokom snegu u uslovima skandinavske zime. Prvi zimski pneumatik bio je konstruisan za kamione i imao je grub profil kako bi se i pored mnogo snega dobro probijao na putu. Sa revolucionarnim Nokian Kelirengas vozila su i po snegom zavejanim brdskim putevima s čvrstim prijanjanjem savladavali uspone. Ranije su vozači pred početak uzbrdice morali prethodno da na letnje pneumatike uz puno muke montiraju lance za sneg.

Nokian Hakkapeliitta zimski pneumatik: snežni kralj puteva

Finski inženjeri su 1936. razvili Nokian Hakkapeliitta za kamione, koji je kao istinska inovacija na polju pneumatika znatno povećao bezbednost na snegu i na klizavom zimskom kolovozu. Ovaj pneumatik za kamione posedovao je tanak profil sa poprečnim prostiranjem šare i većim brojem zahvatnih uglova. Potpuno nov dizajn profila omogućavao je čvrsto prijanjanje zahvaljujući snažnom zahvatanju snega i lapavice. Usisni konusi na profilu koji sprečavaju klizanje na ledu predstavljali su još jednu tipičnu prednost pneumatika Nokian Hakkapeliitta. Zimski kralj puteva bio je rođen.

Legendarne pobede za Nokian zimske pneumatike na reliju Monte Carlo

Zahtevi koju su se postavljali pred zimske pneumatike porasli su 50ih godina sa povećanjem saobraćaja i primenom snežnih čistača sa plugom, usled čega su se površine kolovoza smekšavale i ledile. Uspeh počinje sa pronalaskom šiljaka. Prvi specijalno za šiljke razvijen zimski pneumatik bio je Nokian Kometa-Hakkapeliitta sa šiljcima. On je doneo pravo rešenje za zimske puteve: Šiljci se kače za led a pneumatik prijanja na meke površine. Zimski pneumatici sa šiljcima proslavili su se na reliju Monte Carlo 1963. godine: Sva tri prvaka pobednika vozili su Nokian Hakkapeliitta zimske pneumatike sa šiljcima. Visoki stepen stručnosti Finaca po pitanju zimskih pneumatika postaje očigledan na reliju Monte Carlo od 1965.-1967. godine, kada su Timo Mäkinen, Pauli Toivonen i Rauno Aaltonen svake godine odnosili pobedu na zimskom reliju.

Nokian serijski zimski pneumatici drže nov Ginisov svetski rekord automobilom sa maksimalnom brzinom od 335,713 km/h na ledu i oni su najbrži od svih. Sa novim Top-Spike pneumatikom sa šiljcima Nokian Hakkapeliitta 8 postiže izumiteljzimskog pneumatika do sada neviđeno prijanjanje i brzinu.

Za oštru nordijsku zimu razvijeni Nokian Hakkapeliittazimski pneumatik je jedan od najpoznatijih brendova zimskih pneumatika na svetu, namenjen za predele u kojima vladaju žestoki zimski uslovi.

Nokian WR zimski pneumatici su pobednici sa brojnim uspesima na testovima

Nokian WR zimski pneumatik je prilagođen blažim vremenskim uslovima koji vladaju u Srbiji i visokim brzinama na srpskim autoputevima. Nokian WR zimski pneumatici su pobednici sa brojnim uspesima na testovima. Nokian WR D3 zimski pneumatik osvojio je najbolju ocenu „dobar“ te je „posebno vredan preporuke“na testovima zimskih pneumatika za 2013. godinu nemačkog auto kluba ADAC i nemačke organizacije za zaštitu potrošača „Stiftung Warentest“ i svrstava se u red najboljih. Nemački auto časopis „auto motor sport” ocenjuje Nokian WR D3 ocenom “posebno vredan preporuke”. Novi Nokian WR SUV 3 High Performance zimski pneumatik je pobednik na velikom SUV testu za zimske pneumatike za 2013. godinu časopisa „OFF ROAD“ sa najboljom ocenom „veoma vredan preporuke“.

Zimski pneumatici Nokian su pobednici na testovima zimskih pneumatika za 2012. godinu nemačkih auto časopisa „Auto Bild“, „auto motor sport“ i „AUTOStraßenverkehr“ sa najboljim ocenama „odličan“, te „veoma vredan preporuke“ i „vrlo dobar“. Tokom prošle zime su Nokian pneumatici pobedili na preko 20 testova zimskih pneumatika u auto časopisima u Nemačkoj i Evropi i potvrdili dobar imidž ovog vrhunskog skandinavskog brenda. Najbolju ocenu „dobar“, finski pneumatici su dobili od nemačkog ADAC-a i organizacije „test Stiftung Warentest“.

Povodom 80. rođendana zimskog pneumatika, vodeći specijalista za zimske pneumatike Nokian Tyres obećava da će i nadalje praviti pneumatike koji pružaju visoku bezbednost. Kod vulkanizera, za zamenu pneumatika, u ponudi se nalaze Nokian pneumatici, takođe i sa felnama kao kompletni točkovi za zimu. Stare zimske pneumatike bi trebalo zameniti novim ako je dubina profila manja od četiri milimetara.

www.nokiantyres.com
Trgovinski lanac za pneumatike i servisna mreža Vianor kompanije Nokian Tyres: http://vianor.com/

Video Nokian Tyres je pre 80 godina izumeo prvi zimski pneumatik na svetu:
http://youtu.be/3pb8Oe-Ki5c

Fotografije Download Zimske pneumatike je pre 80 godina izumeo Nokian Tyres:
www.nokiantyres.com/wintertyre80years

Pročitajte više:
80 godina od prvog zimskog pneumatika na svetu. Pogledajte video.
http://youtu.be/3pb8Oe-Ki5c

80 godina od pronalaska zimskog pneumatika:
Nokian Kelirengas siguran na snegu
http://www.nokiantyres.com/nokian-kelirengas-en

80 godina Nokian zimskih pneumatika
www.nokiantyres.com/first-winter-tyres

Nokian Hakkapeliitta i najbrži automobil na ledu, 335.713 km/h (208.602 mph)
www.nokiantyres.com/EN-Fastest-On-Ice-2013

How was the world's first winter tyre invented?
www.nokiantyres.com/first-winter-tyre

The Story of the Hakkapeliitta. An online history.
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta75

Photos Nokian WR:
www.nokiantyres.com/NewNokianWR

Firma Nokian Tyres je u svetu vodeći specijalista za zimske pneumatike, višestruki pobednik na testovima, pronalazač zimskog pneumatika i vrhunski brend

Firma Nokian Tyres kao vodeći specijalista za zimske pneumatike u svetu, višestruki  pobednik na testovima i vrhunski brend, pruža najbezbednije pneumatike za nordijske uslove.Inovativni Nokian pneumatici za putničke automobile i kamione kao i za teške radne mašine, dokazuju visok nivo kvaliteta posebno u uslovima snega, oštre klime i zahtevnih situacija u vožnji, a pružaju i dugotrajne dodatne koristi.Nokian koncipira, testira i patentira inovativne pneumatike 80 godina, a pronalazač je zimskog pneumatika. Pored toga Nokian proizvodi pneumatike koji su razvijeni posebno za evropske vremenske uslove i visoke brzine na evropskim auto putevima.Nokian pneumatik pruža visok stepen bezbednosti, štedi gorivo i čuva životno okruženje.Kompanija zauzima 1. mesto po pitanju prepoznatljivosti na tržištu i uvažavanju vrednosti  brenda u Skandinaviji i Rusiji, te poseduje pozitivan i nesvakidašnji imidž.

Zimski pneumatici Nokian su pobednici na testovima zimskih pneumatika

Nokian WR zimski pneumatici, prilagođeni uslovima koji vladaju u Srbiji, pobednici su testa i ostvarili su brojne uspehe na ostalim testovima.

Nokian WR D3 zimski pneumatik dobio je najbolju ocenu „dobar“ te je „posebno vredan preporuke“na testovima zimskih pneumatika za 2013. godinu nemačkog auto kluba ADAC i organizacije za zaštitu potrošača „test Stiftung Warentest“ i svrstava se u red najboljih. Nemački auto časopis „auto motor sport” ocenjuje Nokian WR D3  ocenom “posebno vredan preporuke”. Novi Nokian WR SUV 3 High Performance zimski pneumatik je pobednik na velikom SUV testu za zimske pneumatike  za 2013. godinu časopisa „OFF ROAD“ sa najboljom ocenom „veoma vredan preporuke“.

Zimski pneumatici Nokian su pobednici na testovima zimskih pneumatika za 2012. godinu časopisa „Auto Bild“, „auto motor sport“ i „AUTOStraßenverkehr“ sa najboljim ocenama „odličan“, „veoma vredan preporuke“ i „vrlo dobar“.Tokom prošle zime su Nokian pneumatici pobedili na preko 20 testova zimskih pneumatika u auto časopisima u Nemačkoj i Evropi.Nokian pneumatici su pobednici na preko 20 testova zimskih pneumatika auto časopisa u Nemačkoj i Evropi ove zime.Najbolju ocenu „dobar“, finski pneumatici su dobili od nemačkog ADAC-a i organizacije Stiftung Warentest.

Nokian serijski zimski pneumatici drže nov Ginisov svetski rekord automobilom sa maksimalnom brzinom od 335,713 km/h na ledu i oni su najbrži od svih.

Pneumatici Nokian su pobednici na testovima letnjih pneumatika za 2013. godinu nemačkih automobilskih časopisa „Auto Bild“ i „auto TEST“

Čak su i letnji pneumatici Nokian višestruki pobednici na testovima, pružaju visok stepen bezbednosti i štede gorivo. Pneumatici Nokian Line su pobednici na testovima letnjih pneumatika za 2013. časopisa „Auto Bild“ sa najboljom ocenom „odličan“ i časopisa „auto TEST“ sa najboljom ocenom „auto TEST pobednik na testu 2013. Najbolju ocenu „dobar“, ovaj Nokian pneumatik dobija od nemačkog auto kluba ADAC i organizacije za zaštitu potrošača Stiftung Warentest.Ukupno 17 vrlo dobrih i dobrih rezultata ostvarili su Nokian pneumatici na testovima letnjih pneumatika za 2013. godinu u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.Na testovima letnjih pneumatika za 2012. Nokian pneumatici su takođe bili pobednik testa kod časopisa „Auto Bild“ pa sa osam pobeda na testovima pneumatika Nokian ima najveći broj pobednika na testovima u poređenju sa svim ostalim brendovima.

U 97 izveštaja sa testova počev od jeseni 2011. do proleća 2013., Nokian pneumatici su bili 54 puta pobedednici testa a 43 puta su dobili ocenu dobar.

Inovacije za više bezbednosti:Zimski indikator dubine profila sa pahuljicom i indikator dubine profila sa upozorenjem od akvaplaninga

Zimski indikator dubine profila sa pahuljicom na Nokian WR zimskim pneumaticima prikazuje dubinu profila u milimetrima u vidu broja od 8 do 4. Pahulja je vidljiva do dubine od 4 milimetra.Kada ona nestane, trebalo bi zameniti pneumatike.Profilni kanali moraju da budu minimalne dubine 4 milimetra da bi se postiglo neophodno prijanjanje na snegu i sprečio akvaplaning na snežnoj lapavici i na vodi.

Indikator dubine profila firme Nokian na letnjim pneumaticima vozaču jednostavno prikazuje dubinu profila u vidu broja od 8 do 3. Integrisano upozorenje od akvaplaninga sa simbolom kapi  vode upozorava na opasnost od akvaplaninga.Kada ostane samo još 4 milimetra profila ovaj simbol nestaje i time upozorava na povećan rizik.Ove inovacije ne poseduje nijedan drugi proizvođač pneumatika.

Nokian Tyres je u 2013. godini ostvario promet od 1,521 milijardi evra

U 2013. godini Nokian Tyres je imao preko 4000 zaposlenih i ostvario promet od 1,521 milijardi evra.U srednoj Evropi Nokian Tyres deluje preko distributivnih kompanija u deset zemalja.Kompanija obuhvata i Vianor trgovinski lanac pneumatika sa preko 1200 prodavnica u 27 države.

Dodatne informacije:
www.facebook.com/nokiantyres
www.youtube.com/NokianTyresCom
www.twitter.com/NokianTyresCom
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Kontakt za štampu:
Dr. Falk Köhler PR
Dr. Falk Köhler
Telefon: +49 40 54 73 12 12
Faks: +49 40 54 73 12 22
E-mail:Dr.Falk.Koehler@Dr-Falk-Koehler.de
www.Dr-Falk-Koehler.de
Ödenweg 59
22397 Hamburg
Nemačka

Molimo za primerak specimena, poslati na Dr. Falk Köhler PR

Dodatne informacije:

NokianTyress.r.o

Managing Director Central Europe Dieter Köppner
Telefon: +420 222 507 761
E-mail:dieter.koppner@nokiantyres.com

Product Development Manager Central Europe Sven Dittmann Dipl.-Ing., Telefon: +49 8143 444 850
E-mail:sven.dittmann@nokiantyres.com

MarketingManagerCentralEuropeLukásLíbal
Telefon: +420 222 507 759
E-mail:lukas.libal@nokiantyres.com

Nokian Tyres plc

Communications Manager Anssi Mäki
Telefon +358 10 401 7782
E-Mail:anssi.maki@nokiantyres.com

Technical Customer Service Manager Matti Morri
Telefon: +358 10 401 7621
E-mail:matti.morri@nokiantyres.com

www.nokiantyres.com

 

Arhiva novosti