Lakši odabir bezbednih zimskih pneumatika uz EU oznaku

Oznake prianjanja na snegu i ledu ukazuju na zimsku bezbednost pneumatika

Pored mokrog prianjanja, buke usled kotrljanja i klase ekonomičnosti, EU oznaka pneumatika na zimskim pneumaticima prikazuje informacije o prianjanju na snegu i prianjanju na ledu kako bi vas usmerila na kupovinu bezbednog pneumatika za zimske uslove u kojima obično vozite. Mokro prianjanje i prianjanje na ledu su često međusobno isključive karakteristike, tako da će informacije na oznaci pomoći vozačima da razmotre sve faktore i da odaberu najbolje pneumatike za zimske uslove u svom području. U mnogim delovima Skandinavije prianjanje na ledu je potrebno tokom većine zimskih dana, dok je u centralnoj Evropi mokro prianjanje takođe važna karakteristika zimskih pneumatika.

Oznaka prianjanja na ledu odlikuje pneumatike koji su pogodni za jake nordijske zime, a oznaka prianjanja na snegu dodeljuje se pneumaticima čije performanse na snegu su dovoljno visoke za centralnoevropsku zimu.

Oznake su vidljive na nalepnicama na zimskim pneumaticima bez šiljaka od 1. maja 2021. godine. Pneumatici sa šiljcima su isključeni iz programa EU oznaka pneumatika.