Šta je EU oznaka pneumatika? 

 
  

Od 2012. godine, EU oznaka pneumatika je pomagala vozačima u poređenju pneumatika koji se nude na prostoru EU. Oznaka podseća na oznake energetske efikasnosti na kućnim aparatima i pomaže u klasifikaciji pneumatika u pogledu bezbednosti i ekonomičnosti potrošnje goriva. Oznaka opisuje svojstva mokrog prianjanja, buke usled kotrljanja i ekonomičnosti pneumatika, kao i prianjanje na ledu i prianjanje na snegu kod zimskih pneumatika. Sve vrednosti na oznaci rezultat su ustaljenih postupaka testiranja koje koriste svi proizvođači koji pneumatike prodaju na prostoru EU. Oznaka se koristi na svim letnjim, univerzalnim i zimskim pneumaticima bez šiljaka namenjenim putničkim automobilima, SUV i kombi vozilima, kamionima i autobusima.

 

Svrha oznake je da uprosti odabir bezbednijih i ekonomičnijih pneumatika

Svrha ove oznake pneumatika jeste da vam pomogne da na osnovu dostupnih informacija donesete odluku prilikom kupovine pneumatika. Oznaka vam pruža informacije o bezbednosti pneumatika na mokrim, snežnim i zaleđenim putevima, o uticaju pneumatika na potrošnju goriva i na to koliko se glasno pneumatik čuje spolja za vreme vožnje. Uzimajući u obzir vrednosti sa oznake, lakše ćete odabrati pneumatik koji najviše odgovara vašim potrebama.

Ono što treba da razmotrite prilikom čitanja oznake zavisi od uslova u kojima najčešće vozite i od toga da li tražite letnje ili zimske pneumatike. Na primer, mokro prianjanje je važna vrednost na letnjim pneumaticima koji se voze u područjima sa dosta kiše tokom leta, ali jednako je važna i kod zimskih pneumatika koji se koriste u područjima sa blagim i kišovitim zimama. Slično tome, vrednost mokrog prianjanja kod zimskih pneumatika predviđenih za oštro zimsko vreme i vožnju po ledu i utabanom snegu nije ni izbliza toliko važno koliko oznake prianjanja na snegu i ledu. 

Iako ova oznaka olakšava poređenje različitih modela pneumatika, preporučljivo je i da se posavetujete sa prodavcima pneumatika i da proučite testove nezavisnih časopisa i sajtove proizvođača pneumatika pre donošenja konačne odluke o kupovini.