Jeftini pneumatici nisu ekonomični

Jeftini ili kvalitetni pneumatici? Prilikom razmatranja ponuda pneumatika, u potrazi za odgovarajućim pneumatikom po povoljnoj ceni, kupci će se najverovatnije suočiti sa teškim pitanjem: novac ili kvalitet?

Kupci nikada ne žele da preplate pneumatike, bilo da su u pitanju zimski ili letnji. Povoljni pneumatici su primamljivi, dok s druge strane, kvalitetni pneumatici pružaju veću bezbednost. Međutim, kupovna cena nije jedini faktor koji određuje cenu pneumatika tokom njihovog radnog veka.
 

Kako se kotrlja?

Otpor kotrljanja je ključni element koji utiče na potrošnju goriva. Otpor kotrljanja je već duže vreme u fokusu kod letnjih pneumatika. Proizvođači vrhunskih pneumatika u poslednje vreme razvoj fokusiraju i na otpor kotrljanja kod zimskih pneumatika. Čak i pneumatici sa šiljcima mogu da budu ekonomični po pitanju otpora kotrljanja, jer je to od samog početka bio ključni faktor u njihovom razvoju, kao i bezbednost.
 
Proizvođači pneumatika suočavaju se sa izazovom otpora kotrljanja tako što sve više ulažu u razvoj proizvoda. Kopije svojim šarama često podsećaju na kvalitetne pneumatike, ali struktura pneumatika i komponente nisu vidljivi spolja. Bez laboratorijskih testova i probnih vožnji, teško je proceniti kako će gumena smesa u pneumatiku da funkcioniše u različitim okolnostima. Gotovo je nemoguće utvrditi svojstva nekog pneumatika samim posmatranjem.
 
Otpor kotrljanja je veoma značajan. Pneumatici sa najboljim otporom kotrljanja mogu da uštede do 6% goriva. Takođe, dobri pneumatici traju duže i svake godine će vam uštedeti dosta novca zahvaljujući manjoj potrošnji goriva. Manji otpor kotrljanja je dobar i za životnu sredinu jer uzrokuje manje emisije štetnih gasova.

Da li su jeftini pneumatici izdržljivi?

Dobri pneumatici su izdržljivi pneumatici. Pored izdržljivosti, pneumatici visokog kvaliteta su bezbedni i štede gorivo. Odgovorni proizvođači na svojim sajtovima i brošurama obično detaljno opisuju svoj razvojni program i inovacije. Ako reklama za jeftini pneumatik obećava izdržljivost, ekonomičnost i bezbednost, ali ne može to da potkrepi dodatnim informacijama, treba da preispitate te argumente.
 
Izdržljivi pneumatici smanjuju troškove, jer ređe morate da ih menjate. Naravno, način vožnje ima veliki uticaj na ponašanje i izdržljivost pneumatika. Normalan, smiren način vožnje bez iznenadnog kočenja i drugih postupaka spaljivanja gume očuvaće vam pneumatike. Uz izdržljive pneumatike i precizno rukovanje, imaćete dodatne koristi od odgovarajućeg stila vožnje.

Šta se krije iza primamljive cene?

Iako možda ne tražite najjeftiniji mogući pneumatik, uvek je dobro pratiti popuste. Ponekad možete dobiti izdržljiv i bezbedan pneumatik sa odličnim otporom kotrljanja po razumnoj ceni. To je najbolja opcija. Ako vam proizvođač ili prodavac nudi garanciju zadovoljstva ili dodatnu garanciju u slučaju bušenja pneumatika, pogodba je još bolja. Garancije mogu da podrazumevaju čak i uslugu šlepanja do prodajnog mesta, pa je dobro uporediti sve dodatne usluge koje se nude. Manje poznati proizvođači sa jeftinim pneumaticima obično nude ograničeniju garanciju. Poznati proizvođači kvalitetnih pneumatika često imaju i bolju servisnu mrežu i nude više profesionalnih usluga.