Produžite radni vek pneumatika

 

Stanje vaših pneumatika je bitno za bezbednost vožnje. Pridržavanjem ovih pet zlatnih pravila možete postići odličnu kilometražu, bezbedne performanse i duži radni vek pneumatika. 
 

  1. Redovno proveravajte pritisak u pneumaticima. Nejednaka naduvanost pneumatika utiče na ponašanje vašeg vozila na putu i uzrokuje nejednako trošenje pneumatika.
  2. Prebacujte pneumatike sa zadnje na prednju osovinu i obratno posle svakih 5.000 do 10.000 kilometara, pošto je trošenje pneumatika različito na različitim pozicijama. Ne zaboravite da proverite pritisak prilikom menjanja pneumatika.
  3. Proverite da li ste pneumatike montirali u pravcu kotrljanja naznačenom na bočnoj strani pneumatika. Ako se pneumatici montiraju suprotno od namenjenog pravca kotrljanja, njihovo ponašanje u vožnji neće biti optimalno u svim uslovima.
  4. Vozite lagano. Panično kočenje i proklizavanje skraćuju koristan radni vek pneumatika, a to naročito važi za pneumatike sa šiljcima.
  5. Prilikom menjanja pneumatika proverite da li su stari pneumatici nejednako potrošeni. Pravilno montirani i pažljivo voženi pneumatici troše se ujednačeno. Ako pneumatici pokazuju znake neujednačenog habanja, proverite uglove točkova i neka vam pneumatike montira i izbalansira profesionalna vulkanizerska radionica.