Proveravajte pritisak u pneumaticima

Više vazduha za zimske pneumatike

rengaspaineet.jpg
Temperatura značajno utiče na pritisak u pneumaticima. Kod letnjih pneumatika savetujemo da se koristi pritisak koji preporučuje proizvođač automobila. Kod zimskih pneumatika pritisak treba da bude 0,2 bara iznad preporučene vrednosti za letnje pneumatike. Temperatura u toploj garaži može da bude i do 30 °C viša od spoljašnje. Pritisak će biti prenizak za spoljašnje temperature ako se meri u zatvorenom.
 
Primer: Temperatura u garaži je oko +20 °C, dok je spoljašnja temperatura -10 °C. Ako se pritisak reguliše u garaži, potrebno je da se pneumaticima doda 30 kPa (0,3 bara) viši pritisak od preporučene vrednosti da bi se obezbedio odgovarajući nivo za spoljašnje temperature.

Veća bezbednost i duži radni vek

Pored odgovarajućeg pritiska u pneumaticima, vozači takođe treba da se uvere da su jednosmerni pneumatici pravilno montirani na automobil. Strelica na bočnom zidu označava pravac kotrljanja.
Za duži radni vek pneumatika, točkovima sa prednje i zadnje osovine treba zameniti mesto na svakih 5,000–10,000 kilometara. Pneumatici će se usled toga ravnomerno trošiti i imaće manje razlike u habanju.
Pneumatici sa oznakom M+S (za zimsku upotrebu) treba pažljivo da se razrade. Prvih 500 kilometara izbegavajte naglo ubrzavanje i kočenje. Lagano razrađivanje poboljšava izdržljivost šiljaka: šiljci će se čvršće utisnuti i ostaće na pneumaticima.

Uputstvo za proveru pritiska u pneumaticima.

  1. Odgovarajući pritisak naveden je u korisničkom priručniku automobila.
  2. Ne zaboravite da temperatura utiče na pritisak: po hladnom vremenu pritisak treba da bude viši nego na većim temperaturama.
  3. Nikada ne korigujte pritisak odmah nakon vožnje jer vožnja zagreva pneumatike.
  4. Ne zaboravite da redovno proveravate pritisak i na rezervnom pneumatiku.