18.12.2018

Imate li tremu zbog zimske vožnje? – Saveti za neiskusne vozače

Pred nama je najzahtevnije godišnje doba za vožnju i dolazak zime mnogima od nas stvara nelagodu kod sedanja za volan. Prema statistici, neiskusni vozači imaju višestruko veće šanse da dožive saobraćajnu nesreću. Čak i novajlije mogu da uživaju u vožnji kada su im automobil i pneumatici u dobrom stanju. 

– Zima donosi velike vremenske varijacije, a promene trenja koje izazivaju sneg i led mogu da iznenade neiskusne vozače. Vidljivost može da bude loša, a lapavica i ledena kiša imaju veliki uticaj na upravljanje automobila i dužinu zaustavnog puta, kaže test-vozač Mika Kusi iz kompanije Nokian Tyres

Mladi vozači se smatraju početnicima u vožnji. Takođe postoje i mnogi koji retko voze. Kratke vožnje od vašeg doma do prodavnice neće mnogo doprineti iskustvu u zimskoj vožnji. 

– Ljudi koji ređe voze često imaju problema sa zahtevnim rutama ili zimskim uslovima. Vožnja po centru grada, zaglavljivanje u gužvi, parkiranje i noćna vožnja mogu da izgledaju strašno novim vozačima, objašnjava Kusi. 

Kontrola nad vozilom poboljšava se iskustvom 

Prema podacima Evropske komisije, vozači stari između 16 i 24 godine su ubedljivo najbrojniji u statistici o sudarima i nesrećama sa smrtnim ishodom. U poređenju sa iskusnijim vozačima, njima preti dva do tri puta veći rizik od učešća u saobraćajnoj nesreći. Nesreće u kojima učestvuju mladi vozači često se dešavaju usled gubitka kontrole nad vozilom ili prebrze vožnje i najčešće se dešavaju noću. 

Stanje automobila i poznavanje njegovih karakteristika značajno utiče na bezbednost. Mladi vozači često voze starije automobile koji nemaju sisteme za pomoć u vožnji i najnoviju bezbednosnu opremu. Umesto rezervnog porodičnog automobila, mladom vozaču treba dati najbezbedniji mogući automobil. 

– Čak i kod novijih modela, morate znati kako će se automobil ponašati u ekstremnim uslovima. Vraćanje u svoju traku nakon preticanja automobila po zimskom vremenu je tipičan scenario u kom dolazi do gubitka kontrole, kaže Martin Dražik, proizvodni menadžer u Nokian Tyres Europe. 

  1. Dražik podseća da čak i automatski sistemi i bezbednosna oprema velikih SUV vozila ne mogu da zadrže vozilo na putu ako je brzina prevelika. 

Ako retko vozite, dobri pneumatici su najbezbedniji izbor 

Pored vozila, neiskusni vozači posebnu pažnju treba da posvete i pneumaticima. Za ljude koji retko voze, M. Dražik preporučuje odabir najboljih modela iz najnovijih linija proizvoda. 

– Najnoviji modeli pneumatika će uvek imati bolje prianjanje i najnovije inovacije koje pružaju bolji osećaj kontrole i veću bezbednost na veoma klizavim kolovozima. Novi pneumatici su u dobrom stanju, ali ipak treba redovno da proveravate dubinu šare. Održavanje odgovarajućeg pritiska u pneumaticima je takođe važno, podseća Martin Dražik. 

Martin Dražik i Mika Kusi, koji imaju duge karijere vezane za automobilizam i pneumatike, žele da ohrabre plašljive vozače: 

– Naročito zimi, možete – i treba – da budete posebno pažljivi tokom vožnje. Jedini način da naučite da vozite jeste – da vozite. 

Vozite hrabro! – Saveti za neiskusne vozače

Potrebnu hrabrost možete steći jedino vežbom. Na primer, prazna parkirališta vam omogućavaju da svoje vozilo testirate u različitim scenarijima. Takođe možete da odete na časove vožnje u auto školi, čak i ako već imate dozvolu.

  • Vožnja na klizavim površinama treba redovno da se vežba da biste znali kako će vaš automobil reagovati kod proklizavanja. Na primer, staze na zaleđenim jezerima su optimalne za tu svrhu. Ako je potrebno, možete posetiti i specijalne staze za obuku. Međutim, one su često previše klizave i ne pružaju isti osećaj kao pravi sneg i led.
  • Smireno upravljanje je ključno. Umesto da paničite, stiskate kočnicu do kraja i vozite ukočenih ramena, treba da gledate gde možete da skrenete i zadržite kontrolu čak i u slučaju iznenađenja.
  • Često proveravanje pritiska u pneumaticima možda izgleda nebitno, ali može da ima veliki uticaj na vožnju u ekstremnim situacijama. Automobili sa pogrešnim pritiskom u pneumaticima mogu čudno da se ponašaju kod manevara izbegavanja pri velikim brzinama, na primer. Kako proveriti pritisak u pneumaticima.

Savete su dali test-vozač kompanije Nokian Tyres Mika Kusi i proizvodni menadžer kompanije Nokian Tyres Martin Dražik.

Arhiva novosti