04.03.2019

Kompanija Nokian Tyres dostigla je Srebrnu klasu prema proceni održivosti poslovanja koju sprovodi kompanija RobecoSAM

Nokian Tyres je ponovo proglašena jednom od najodrživijih kompanija na svetu. Kompaniji je dodeljeno priznanje Srebrne klase u okviru Godišnjeg izveštaja o održivosti RobecoSAM za 2019. godinu koji je objavljen u februaru. RobecoSAM je kompanija specijalizovana za oblast održivosti čije godišnje ocenjivanje se smatra naročito pouzdanim i sveobuhvatnim izveštajem o primeni održivosti u kompanijama širom sveta. 

Nokian Tyres je jedna od dve finske kompanije i jedina kompanija iz sektora auto komponenti koja je dostigla Srebrnu klasu. Prošle godine, kompanija Nokian Tyres dobila je priznanje Bronzane klase. U sektoru auto komponenti ocenjivano je 39 kompanija, tako da je ovo priznanje vredan pokazatelj položaja u odnosu na druge kompanije iz iste industrijske grane. 

„Drago nam je što vidimo da su naši napori u različitim oblastima održivosti urodili plodom.Posvećeni smo ostvarivanju dugoročnih ciljeva i takva priznanja nas podstiču da nastavimo da pravimo dobre rezultate”, kaže Tepo Huovila, potpredsednik zadužen za kvalitet i održivost u kompaniji Nokian Tyres. 

Ovo su rezultati na koje smo ponosni: 

8% MANJI OTPOR KOTRLJANJA

U periodu 2013–2018 uspeli smo da smanjimo otpor kotrljanja naših pneumatika za 8% u proseku. Prosečno smanjenje otpora kotrljanja od 8% na pneumaticima koje smo prodavali 2018. godine smanjuje godišnju količinu emisija CO2 jednaku onoj koju ispušta čak 65.000 putničkih automobila. 

ELIMINISANJE ZDRAVSTVENIH RIZIKA

Nokian Tyres je pionir u eliminisanju mogućih zdravstvenih rizika koji dolaze od sirovina. Bili smo prva kompanija u našoj industrijskoj grani koja je prestala da koristi visoko-aromatska ulja. Koristimo obnovljive sirovine, poput ulja uljane repice za zimske pneumatike i ulja bora za letnje pneumatike i aktivno smo u potrazi za novim sirovinama. 

SOLARNA ENERGIJA

Na našem skladištu pneumatika u Vermontu u SAD ugradili smo solarne ploče. Solarne ploče stvaraju čistu, obnovljivu energiju kojom napajamo objekat za distribuciju. 

Godišnja procena korporativne održivosti koju sprovodi RobecoSAM fokusira se na finansijsko-materijalne faktore koji utiču na pokretače vrednosti kompanije. Faktori poput inovativnih sposobnosti kompanije, sposobnosti privlačenja i zadržavanja talenata ili unapređivanja ekološke efikasnosti proizvodnje značajni su investitorima jer utiču na konkurentni položaj kompanije i dugoročne finansijske performanse. 

Za Godišnjak održivosti 2019. godine kompanija RobecoSAM procenila je više od 2.600 kompanija na osnovu informacija iz 2018. godine. 

Sektor auto komponenti iz procene kompanije RobecoSAM možete videti ovde. (https://yearbook.robecosam.com/fileadmin/Files/Industries/Auto_Components.pdf )

Arhiva novosti