12.02.2018

Nokian Tyres ponovo proglašena jednom od najodrživijih kompanija

Nokian Tyres je ponovo proglašena jednom od najodrživijih kompanija na svetu. Kompaniji je dodeljeno priznanje Bronzane klase u kategoriji auto komponenti u okviru Godišnjeg izveštaja o održivosti RobecoSAM za 2018. godinu koji je objavljen prošle nedelje. RobecoSAM je kompanija specijalizovana za oblast održivosti čije godišnje ocenjivanje se smatra naročito pouzdanim i sveobuhvatnim izveštajem o primeni održivosti u kompanijama širom sveta. 

Ove godine, kompanija Nokian Tyres dobila je i nagradu „Pokretač industrije”. Nagrada se dodeljuje kompaniji koja je napravila najveći pomak u održivom poslovanju u svojoj delatnosti u odnosu prethodnu godinu. Izvanredan napredak kompanije Nokian Tyres primećen je još prošle godine kada je kompanija značajno unapredila učinak prema proceni indeksa održivosti Dow Jones, kada je ostvaren gotovo dvostruko viši rezultat od industrijskog proseka i kada je kompanija proglašena najodrživijim proizvođačem pneumatika prema Svetskom indeksu održivosti Dow Jones. 

„Predano smo radili na više polja održivosti i uspeli smo da održivost učinimo sastavnim delom naših globalnih operacija. Veoma smo zadovoljni zbog priznanja koje smo dobili za svoj dugoročni trud. Takve povratne informacije nas inspirišu da nastavimo putem koji smo odabrali i ohrabruju nas da još vrednije radimo na održivosti,” kaže Tepo Huovila koji je nadležan za održivost u kompaniji Nokian Tyres. 

Značajan uspeh u smanjenju emisija CO2

Kao proizvođač vrhunskih pneumatika, Nokian Tyres želi da bude primer odgovorne kompanije koja teži održivom rastu. Kompanija je postavila nekoliko ciljeva održivosti za 2020. godinu, uključujući smanjenje otpora kotrljanja svojih pneumatika za 7% i posledično smanjenje emisija CO2 u saobraćaju za 500 miliona kg do 2020. godine. Taj cilj je ostvaren prošle godine, daleko pre roka, uz ostvarenje cilja koji podrazumeva smanjenje emisija CO2 u proizvodnji za 20%. 

Kompanija Nokian Tyres je takođe za cilj postavila proveru poslovanja svih glavnih partnera u preradi gume i eliminaciju deponovanja otpada iz proizvodnje. U Nokiji se već reciklira 100% otpada iz proizvodnje, a u fabrici u Vsevoložsku stopa reciklaže iznosi gotovo 90%. Saznajte više o radu kompanije Nokian Tyres na održivosti. 

RobecoSAM godišnje ocenjuje preko 2.000 kompanija u pogledu ekonomske, društvene i ekološke održivosti. U Godišnjem izveštaju o održivosti za ovu godinu kompanija je obavila procenu kompanija iz 60 različitih delatnosti u 43 zemlje. Pročitajte više o Godišnjem izveštaju o održivosti RobecoSAM za 2018. godinu.

Arhiva novosti