25.05.2018

Nokian Tyres započinje izgradnju novog tehnološkog centra u Španiji

Kompanija Nokian Tyres započela je izgradnju novog opitnog i tehnološkog centra u Španiji. Polaganje kamena temeljca održano je ovog petka na lokaciji novog centra u mestu Santa Kruz de la Zarza. Prve opitne staze biće završene sledeće godine a očekuje se da će tehnološki centar biti u punoj funkciji 2020. godine.

Společnost Nokian Tyres zahájila stavbu nového technologického centra ve Španělsku

Pogledajte video o novom tehnološkom centru

Kompanija Nokian Tyres trenutno ima dva opitna testa u Finskoj - Ivalo i Nokija. Pojačanje u vidu trećeg opitnog i tehnološkog centra u toplom španskom podneblju omogućiće celogodišnje testiranje letnjih, univerzalnih i zimskih pneumatika. Cilj je razvoj još bezbednijih, funkcionalnijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika nego do sada. Glavni fokus je na letnjim i univerzalnim pneumaticima velike brzinske kategorije za koje postoji izrazito velika potražnja na rastućim tržištima brenda Nokian Tyres u Centralnoj Evropi i Severnoj Americi.

-          Izgradnja novog centra planirana je već duže vreme u saradnji sa lokalnim vlastima i drugim partnerima. Sada je vreme da preduzmemo sledeći korak i započnemo izgradnju tehnološkog centra za budućnost koji će pružiti raznovrsne mogućnosti za ubrzanje razvoja proizvoda i proširenje našeg asortimana, kaže Hile Korhonen, predsednica i generalna direktorka Nokian Tyres.

Vrhunska tehnologija za testiranje pneumatika

Ogromno opitno područje od tristo hektara imaće više od deset različitih test staza koje će se koristiti za proučavanje izdržljivosti i performansi pneumatika pomoću moderne tehnologije za testiranje. Centar će okruživati ovalna staza duga sedam kilometara namenjena testiranju pneumatika pri brzinama do 300 km/h. Pored toga, ove staze će omogućiti i izvođenje mnogih obaveznih testiranja, poput prianjanja na mokroj površini i testiranja nivoa buke usled kotrljanja.

-          Moderne, višenamenske test staze u novom tehnološkom centru biće prilagođene zahtevnom razvojnom radu koji se ulaže u svaki proizvod kompanije Nokian Tyres. Vreli španski uslovi pružiće nam odlično okruženje za celogodišnje testiranje naših pneumatika. Opsežno testiranje i temeljno razumevanje korisničkih potreba osiguravaju da naši vrhunski pneumatici budu poslednja reč tehnologije i da pouzdano funkcionišu u svim uslovima, kaže Pontus Stenberg, potpredsednik proizvodno-tehnološkog odeljenja u Nokian Tyres.

Istraživanje u cilju pronalaska zamene za prirodnu gumu

Pored testiranja, tehnološki centar ima za cilj i ubrzavanje razvoja održivih proizvoda i inovacija. Kompanija Nokian Tyres se još 2017. godine uključila u pokretanje istraživačkog projekta u cilju proučavanja upotrebe biljke gvajule u ekološki prihvatljivijoj proizvodnji pneumatika. Gvajula može da preživi u sušnim i jalovim uslovima i smatra se potencijalnom zamenom za prirodnu gumu. Pored toga, za lokalne poljoprivrednike mogla bi predstavljati alternativu manje isplativoj proizvodnji žitarica.

Pozitivan uticaj na region

Tehnološki centar će pozitivno uticati na vitalnost i zaposlenost regiona. Projekat će uposliti oko 200 ljudi tokom faze izgradnje i otvoriće čak 40 novih radnih mesta po njenom završetku. Pored toga, značajno će posredno uticati na zapošljavanje u transportnim, uslužnim i logističkim delatnostima.

Kompanija Nokian Tyres aktivno izgrađuje odnose sa lokalnim zajednicama dajući podršku lokalnim dešavanjima, sportskim klubovima i odabranim dobrotvornim projektima. I životna sredina se takođe uzima u obzir na mnogo načina. Na primer, Nokian Tyres će učestvovati u lokalnom projektu sadnje drveća i u akcijama pružanja podrške gnežđenju ptica.

Emilijano Garsija-Page, predsednik oblasti Kastilja-La Manča i Patrisija Franko, ministarka ekonomskog razvoja i zapošljavanja, zahvalni su na ovoj investiciji i višegodišnjoj saradnji koja će regionu pružiti nove prilike.

-          Investicija kompanije Nokian Tyres u Kastilja-La Manči je i za nas važan projekat koji otvara nova radna mesta i stvara prilike za rast u regionu. Verujemo da će pozitivno uticati na lokalnu ekonomiju ovde u srcu Španije, rekao je predsednik oblasti Kastilja-La Manča g. Emilijano Garsija-Page.

Arhiva novosti