03.10.2018

Nova generacija letnjih pneumatika: Letnji pneumatik Nokian Powerproof – užitak u vožnji i bezbrižnost na letnjim putevima centralne Evrope

Novi letnji pneumatik Nokian Powerproof uz ugodan balans izlazi na kraj sa svim pojavnim oblicima leta. Ekstremna stabilnost i logično upravljanje pružaju bezbrižnost, kako kod menjanja trake pri velikoj brzini tako i kod iznenadnog kočenja.

Nokian Powerproof predstavlja najbolji primer potpuno nove generacije letnjih pneumatika kompanije Nokian Tyres namenjenih centralnoevropskom tržištu. Nokian Powerproof odiše kvalitetom i jednostavnošću vožnje i pripada samom vrhu pneumatika za putnička vozila: UHP kategoriji. Veliki izbor veličina obuhvata 51 proizvod od 17 do 20 inča u brzinskim kategorijama W (270 km/h) i Y (300 km/h). Novi proizvodi će se naći u prodaji na proleće 2019. godine.

Koncept dvostruke bezbednosne zone koji je razvio najseverniji svetski proizvođač pneumatika obezbeđuje da kontaktna površina pneumatika Nokian Powerproof ostaje precizno i tačno određena, kako na pokislim kolovozima tako i na užarenim bulevarima. I svetski šampion Formule 1 Mika Hakinen doprineo je svojim iskustvom testiranju ovog vrhunskog proizvoda sa izuzetnim karakteristikama upravljanja.

Nova, snažna struktura osigurava izdržljivost ovog letnjeg pneumatika konstruisanog za brzu vožnju. Oznaka visokih performansi „Tire Performance Mark“ koju dodeljuje nezavisna organizacija za testiranje TÜV SÜD potvrđuje njegovu svestranost i sveobuhvatne performanse.

Vozači su želeli stabilnost i bezbednost u ekstremnim situacijama

Promenljivi letnji uslovi i različite površine kolovoza u Evropi predstavljaju izazov za vozače. Temperaturne varijacije od preko 40 stepeni između hladnih prolećnih dana i letnje žege, uz iznenadne pljuskove, zahtevaju pneumatike koji mogu da se prilagode različitim uslovima vožnje.

Prema ispitivanju potrošača koje je sprovela kompanija Nokian Tyres, evropski vozači posebno cene dobro prianjanje na mokroj podlozi i stabilnost vožnje koju pružaju letnjih pneumatici. Vlasnici sportskih vozila naročitu pažnju posvećuju bezbednosti u ekstremnim uslovima.

Koncept dvostruke bezbednosne zone osigurava balansiran kontakt sa kolovozom

Razvoj pneumatika Nokian Powerproof tekao je više od četiri godine, a posebna pažnja posvećena je bezbednom, kontrolisanom upravljanju čak i pri velikim brzinama. Elegantan izgled ovog vrhunskog proizvoda ispoljava se kroz svedeni, funkcionalni skandinavski dizajn.

– Bezbednost uvek predstavlja srž naše filozofije razvoja proizvoda. Jedinstveni koncept „dvostruka bezbednosna zona” obezbeđuje balansiran kontakt novog pneumatika Nokian Powerproof sa kolovozom. Vozač može da oseti kako pneumatik prianja, prilagođava se grubosti podloge i momentalno reaguje na komande upravljanja, i na mokrim i na suvim kolovozima, što je apsolutni preduslov za bezbednost kod iznenadnih promena pravca, kaže Jarno Rejtije, razvojni menadžer u kompaniji Nokian Tyres.

U konceptu dvostruke bezbednosne zone, stabilizujuća zona na spoljnim ramenima pneumatika obezbeđuje precizno upravljanje. Čvrsti blokovi gazeće površine u kombinaciji sa zakošenim dizajnom brazda koje mogu da izdrže veliku bočnu silu zahvaljujući zakošenim ivicama pružaju precizno upravljanje na suvom asfaltu čak i pri velikim brzinama.

Zona za neutralisanje vlage sa unutrašnje strane pneumatika maksimalno povećava bezbednost na mokrim kolovozima tako što optimizuje prianjanje i čuva logično i stabilno upravljanje. Trapezoidne odvodne brazde dele centralno rebro od rebra najbližeg unutrašnjem ramenu pneumatika. Široki, zakrivljeni dizajn dna brazdi omogućava efikasno sprečavanje plivanja pneumatika zapremanjem vode i ubrzavanjem uklanjanja vode između pneumatika i površine puta.

Besprekorno funkcionisanje blokova gazeće površine na unutrašnjem ramenu pneumatika i brazda takođe doprinosi agilnoj otpornosti na plivanje pneumatika. Krajevi brazdi se šire sa unutrašnje strane gazeće površine a njihove strane imaju useke u vidu roga. Te brazde sa usecima dodatno pospešuju uklanjanje vode.

Široke i polirane glavne brazde takođe omogućavaju efikasno smeštanje vode, čime se poboljšava bezbednost po kišovitom vremenu.

Nova izdržljiva struktura i gumena smesa „Dynamic Grip” pružaju maksimalno prianjanje

Tri široka i robusna glavna rebra dominiraju spoljašnjošću ovog modernog letnjeg pneumatika. Dizajn ramenog dela pneumatika Nokian Powerproof  je pun i gladak i pruža preko potrebnu preciznost upravljanja pri velikim brzinama. Nova čvrsta i izdržljiva struktura, posebno razvijena za brzu vožnju, pruža dodatnu stabilnost od prvih trenutaka proleća pa sve do užarenog asfalta tokom kasnog leta.

Gazeća površina namenjena zahtevnoj upotrebi i velikim brzinama sastoji se od nekoliko različitih gumenih smesa. U jedinstvenoj gumenoj smesi „Dynamic Grip” funkcionalni lanci molekula i polimeri čine gustu, fleksibilnu mrežastu strukturu koja obezbeđuje bolje prianjanje i veću izdržljivost nego kod prethodne generacije pneumatika. Višeslojna struktura gazeće površine takođe umanjuje otpor kotrljanja, što novom pneumatiku Nokian Powerproof omogućava da se kotrlja lako i smanjuje potrošnju goriva.

- Nova šara i struktura gazeće površine omogućile su nam da stvorimo kontaktnu površinu pneumatika koja pruža logičan i predvidiv osećaj kontakta s putem i brz odziv upravljanja i po kiši i po suncu. Kontakt je ujednačeniji i dinamičniji nego pre, što daje odlično prianjanje i još veću izdržljivost, kako na auto-putevima tako i na lošim planinskim kolovozima, objašnjava šef razvoja Rejtije.

Sveobuhvatni evropski program testiranja

Pored opsežnih laboratorijskih ispitivanja i testiranja u zatvorenom, u zahtevnom razvojnom radu primenjuju se i računarsko modeliranje i brze kamere. Terensko ispitivanje u uslovima realnih puteva sprovedeno je u Nemačkoj, Češkoj, Španiji, Portugaliji i Finskoj. Izdržljivost novog proizvoda optimizovana je na osnovu programa agresivnih testova pod vrelim španskim suncem. Staze za testove pri velikim brzinama u Nemačkoj i Španiji korišćene su za usavršavanje karakteristika ekstremne upotrebe pri velikim brzinama.

– Novi Nokian Powerproof mi daje ekstremno fantastičan odziv upravljanja. Baš to je karakteristika koja se traži od kvalitetnih pneumatika. Kada vam pneumatik pruža samopouzdanje u vožnji, pruža vam i bezbednost, kaže Mika Hakinen, stručnjak za brzinu i dvostruki šampion Formule 1, koji je svojim iskustvom i uvidima doprineo testiranju i razvoju.

Još udobnija vožnja

Ujednačen i predvidiv osećaj kontakta s putem je apsolutno neophodan za ugodnu vožnju. Novi pneumatik Nokian Powerproof može bezbedno, udobno i tiho da savlada različite površine kolovoza.

Hemisferična udubljenja na zidovima uzdužnih rebara, nalik na udubljenja na loptici za golf, pružaju još veću udobnost u vožnji. Inovacija nazvana tihi dizajn brazde smanjuje buku u kabini i spoljašnju buku izazvanu kotrljanjem točkova. Na stopi pneumatika upotrebljena je nova gumena smesa „Clinch” koja povećava udobnost i ekonomičnost čineći da se pneumatik kotrlja tiho i glatko.

Patentirana udobnost i bezbednost 

Pored indikatora dubine šare (DSI – Indikator bezbednosti vožnje) koji je patentirala kompanija Nokian Tyres, ovaj ekspert za različite uslove vožnje takođe ima i indikator plivanja pneumatika na gazećoj površini. Simbol kapljice nestaje kada dubina šare postane manja od četiri milimetra, što znači da postoji povećan rizik od plivanja pneumatika. Prostor za informacije omogućava beleženje odgovarajućeg pritiska i pozicije montiranja pneumatika prilikom menjanja.

Novi Nokian Powerproof – sigurnost u oštrijim krivinama 

  • Precizno i stabilno upravljanje pri velikim brzinama
  • Odlično prianjanje na vlažnoj podlozi
  • Ugodan osećaj u vožnji
Arhiva novosti