15.11.2018

Produžite radni vek svojih pneumatika: čuvajte ih na hladnom, suvom i tamnom mestu

Bitno je mesto na kom čuvate letnje pneumatike. Prema mišljenju stručnjaka, najvažniji faktor je odgovarajuća temperatura skladištenja. Na produžavanje radnog veka vaših pneumatika utiče i zaštita od vlage, hemikalija i UV zračenja. Najjednostavniji izbor predstavlja uslužno čuvanje pneumatika. 

Da li letnje pneumatike treba da čuvam u garaži, podrumu, na balkonu ili na otvorenom pored kuće? Prema mišljenju Martina Dražika, proizvodnog menadžera kompanije Nokian Tyres Central Europe, temperatura skladištenja predstavlja najvažniji faktor. 

– Dešavalo se da ljudi pneumatike skladište uz kotao centralnog grejanja. To je prevruće, a toplota negativno utiče na gumenu smesu. Pneumatik počinje da se suši, stvrdnjava i puca. Može čak i da se zapali, objašnjava Dražik. 

Idealna lokacija za skladištenje pneumatika predstavlja hladno mesto, ispod 15 ºC, na kom pneumatici ostaju suvi. Preporučuju se tamna mesta zaštićena od sunčevih zraka, pošto UV zračenje smanjuje izdržljivost pneumatika, dodaje Dražik. 

Uslužno čuvanje pneumatika rešava problem skladištenja 

Sve češći pristup je uslužno čuvanje pneumatika, čime se prostor za skladištenje oslobađa za druge namene. Uslužno čuvanje pneumatika može biti jednostavno rešenje u slučajevima kada, na primer, stambena zajednica zabranjuje skladištenje pneumatika zbog rizika od požara. Kod uslužnog čuvanja, pneumatike pregledaju, peru i montiraju profesionalci. 

– Skladištenje pneumatika u odgovarajućim uslovima produžava njihov radni vek, naglašava Dražik. 

Uz pažljivo održavanje, visokokvalitetni pneumatici trajaće do šest godina. Ako su vaši pneumatici proizvedeni pre više od deset godina, ne treba da ih koristite. 

Datum proizvodnje u vidu četvorocifrenog broja možete pronaći na pneumatiku: prve dve cifre označavaju nedelju proizvodnje dok poslednje dve predstavljaju godinu. 

Neodgovarajuće mesto skladištenja može da prouzrokuje nepopravljivo oštećenje vaših pneumatika za samo jednu sezonu. 

Moćni puromati mogu da oštete pneumatike 

Preporuke za skladištenje zimskih i letnjih pneumatika su slične. Pre skladištenja pneumatika potrebno je da ih pažljivo operete. Uklonite najkrupnije kamenje iz brazdi i proverite da li na gazećoj površini ili bočnim zidovima postoje pukotine ili abnormalna ispupčenja. 

– Kod pranja pneumatika, vrh vodenog mlaza puromata držite dalje od pneumatika jer može da odvoji gumu od mreže koja se nalazi ispod nje. To može da dovede do pucanja pneumatika kod sledećeg korišćenja, kaže Martin Dražik. 

Postarajte se da pneumatici pre skladištenja budu potpuno suvi. Pneumatici ne treba da dolaze u dodir sa uljima, rastvaračima ili drugim hemikalijama. Ako je potrebno, možete kupiti zaštitne futrole za pneumatike. 

Pneumatici ne treba da budu pod velikim opterećenjem i tenzijom; drugim rečima, ne treba da slažete gomile drugih stvari na njih. 

– Kod skladištenja pneumatika jednog na drugom, treba blago povećati pritisak pre skladištenja, jer je donji pneumatik pod popriličnim opterećenjem, kaže Dražik. 

Čuvanje pneumatika u kratkim crtama: 

  • Proverite starost pneumatika i zamenite ih novim najmanje na svakih 6-10 godina
  • Proverite stanje gazeće površine i uklonite sve krupnije kamenje iz brazdi
  • Operite pneumatike i ostavite ih da se potpuno osuše pre skladištenja
  • Skladištite pneumatike na hladnom i suvom mestu
  • Zaštitite ih od sunčeve svetlosti i hemikalija
  • Za još veću bezbrižnost, posao možete prepustiti stručnjacima koji pružaju uslužno čuvanje pneumatika. 

Savete pružio Martin Dražik, proizvodni menadžer kompanije Nokian Tyres Central Europe.

 

Arhiva novosti