21.03.2019

Prvi robotizovani autobus na svetu namenjen svim vremenskim uslovima vozi na pneumaticima Nokian Hakkapeliitta

„Gača” je prvi samovozeći robotizovani autobus koji funkcioniše u svim vremenskim uslovima. Ono što vozilo Gača čini jedinstvenim jeste sposobnost da pouzdano funkcioniše čak i u otežanim uslovima – po mraku, kiši, snegu ili lapavici. Zimski pneumatici Nokian Hakkapeliitta na kojima se kotrlja ovaj autobus doprinose tome da se putnicima pruži bezbedno i udobno putovanje čak i u ekstremnim uslovima. 

Dosad su teški vremenski uslovi sprečavali funkcionisanje samovozećih automobila jer su bili razvijeni i testirani u uslovima toplog vremena. Gača koristi potpuno novu tehnologiju upravljanja koja je prošla testiranje u arktičkim uslovima Laponije. To ovom vozilu pruža konkurentsku prednost u odnosu na ostala samovozeća rešenja. Elegantni autobus Gača predstavlja revolucionarno vozilo najnovije generacije razvijeno od strane finske kompanije Sensible 4 i kompanije MUJI iz Japana. 

– Želeli smo da razvijemo samovozeći autobus koji bi pouzdano funkcionisao čak i po najgorem vremenu. Teški uslovi takođe postavljaju velike zahteve u pogledu kontakta između vozila i puta. Zbog toga su zimski pneumatici Nokian Hakkapeliitta za nas predstavljali prirodan izbor jer na odličan način upotpunjuju naš sistem, kaže Hari Santamala, generalni direktor kompanije Sensible 4. 

Razvijeni za ekstremne uslove, pneumatici Nokian Hakkapeliitta su proizvod višedecenijskog iskustva stečenog u zahtevnim i promenljivim uslovima. Namenjeni su vožnji tamo gde su iznenadne promene vremena uobičajena pojava. Bezbednost zimskih pneumatika optimizovana je za sneg, led i lapavicu na poligonu „Beli pakao”, najvećem opitnom centru za zimske pneumatike na svetu. Preko 200 dana temperature u minusu pruža zahtevne ali istovremeno odlične uslove za testiranje i razvoj najbezbednijih zimskih pneumatika na svetu. 

Robotizovana vozila zahtevaju vrhunske pneumatike 

Pneumatik je jedina tačka dodira vozila sa putem, što ga čini važnim bezbednosnim faktorom – čak i kod samovozećih automobila. Prema nedavnom istraživanju koje је kompanija Nokian Tyres sprovela u Evropi, gotovo 60% vozača smatra da su zimski pneumatici najvažniji bezbednosni element automobila. Kakvi pneumatici će biti potrebni vozilima budućnosti? 

– Mnogo toga će se izdešavati u automobilskoj industriji u bliskoj budućnosti. Saobraćajna tehnologija se umrežava i autonomna robotizovana vozila postaće deo svakodnevice. Kontrolni sistemi ovih samovozećih vozila zahtevaju vrhunske pneumatike i sveobuhvatne podatke o njihovom radu kako bi se vožnja učinila proaktivnom i bezbednom u svim uslovima. Razvoj novih vrsta usluga i tehnologije pametnih pneumatika omogućava nam da zadovoljimo promenljive potrebe budućeg saobraćaja i budućih klijenata, kaže Juka Kasi, viši potpredsednik zadužen za proizvode i tehnologiju u kompaniji Nokian Tyres. 

Autobus Gača opremljen zimskim pneumaticima Nokian Hakkapeliitta R3 bez šiljaka javnosti je predstavljen u martu 2019. godine. Plan je da tokom proleća ovaj autobus počne da prevozi putnike u tri finska grada. Sensible 4 i MUJI nastoje da razviju samovozeće minibuseve za javnu upotrebu i da usluge prevoza ponude korisnicima već 2021. godine. 

Pogledajte fotografije autobusa Gača

Arhiva novosti