01.08.2019

Vožnja za vreme letnjeg odmora: „Autoput nije uvek najbolji put”

Svi uživamo u odmoru. Za mnoge od nas, sezona odmora podrazumeva vožnju do vikendice, posećivanje atrakcija u obližnjim mestima, ali i putovanje autom u drugu zemlju. Iskusni profesionalac iz tima proizvođača vrhunskih pneumatika Nokian Tyres dao nam je savet kako da putovanje učinimo udobnim i bezbednim. 

Proaktivan stav i priprema obezbeđuju uspešno letnje putovanje. Polazak po završetku radne nedelje u krcatom automobilu može da pokvari duh odmora i učini da svi završe umorni i besni. Martin Dražik, proizvodni menadžer za Nokian Tyres Europe, preporučuje opušteniji pristup. 

– Vreme je tokom odmora manje bitan faktor. Autoput nije uvek najbolji put, ponekad je pametnije koristiti sporedne puteve. Ako provedete sedam sati u vožnji koja bi inače trajala šest časova, moći ćete mnogo bolje da uživate u letu nego da ste vozili autoputem, kaže on. 

Ako vam plan to dozvoljava, trebalo bi da pravite i pauze. Pauze imaju svoju važnu, osvežavajuću svrhu. Ako putujete sa školarcima ili omladinom, možete njih da pitate da li imaju neki dobar predlog za mesto za pauzu. 

– Ako planirate da se zaustavite usput, upitajte se gde bi vaša deca želela da provedu vreme? Internet sigurno nudi neke dobre ideje, predlaže Dražik. 

Talasi vrućine opterećuju akumulator 

Pre putovanja treba blagovremeno da servisirate automobil. Kao minimum, treba da proverite stanje akumulatora. 

– Vrelo vreme može poprilično da optereti akumulator, a vaša deca će obično obilno koristiti tablete, plejere i punjače, dodaje Dražik. 

Svake godine treba da menjate filter vazduha za kabinu i da servisirate klimu najmanje svake druge godine. Vozaču, putnicima i ljubimcima će prijati ugodna temperatura u vozilu. 

Proverite pneumatike pre polaska 

Na pneumaticima treba da proverite minimalno dve stvari: odgovarajući pritisak i dubinu šare. Dubina šare je naročito važna po kišovitom letnjem vremenu. Kada se nebo otvori i iznenadna kiša zapljusne kolovoz, loši pneumatici možda neće moći da istisnu dovoljnu količinu vode, što dovodi do plivanja pneumatika. Bezbedan pneumatik ima najmanje 4 milimetra preostale dubine šare. 

Pritisak u pneumaticima možete proveriti na benzinskoj pumpi ili kod vulkanizera, na primer. Putovanje na odmor obično znači da će vam automobil biti pun ljudi i stvari, tako da pritisak u pneumaticima treba da podesite za puno opterećenje. Podatke o tome možete pronaći u priručniku automobila. Odgovarajući pritisak u pneumaticima smanjuje potrošnju goriva, produžava radni vek pneumatika i vožnju čini bezbednijom. 

Martin Dražik je podelio i jedan koristan savet koji je naučio od svog dede: Kada stignete na odredište, automobil uvek parkirajte tako da prednji kraj bude okrenut ka napolje. 

– Na taj način moći ćete odmah da se odvezete ako se nešto desi, na primer, ako morate da idete u bolnicu. Svakako biste u jednom trenutku morali da okrećete automobil. 

Kontrolna lista za letnji odmor: 

  1. Servisirajte automobil unapred

Zakazivanje servisa ili pregleda unapred omogućava vam da odaberete vreme koje vama odgovara. Ne bi bilo loše da zakažete servisiranje ili kupovinu novih pneumatika za mesec u kom ne morate da plaćate letovanje. Na primer, servisi kompanije Vianor nude plaćanje u ratama.                     

  1. Osigurajte bezbednost pneumatika

Proverite da li je pritisak u pneumaticima odgovarajuć, uradite to i na rezervnom točku. Ako ste zaboravili da zategnete šrafove kada ste menjali pneumatike, uradite to sada. Treba da proverite i centriranje da biste izbegli nejednako ili prebrzo trošenje pneumatika. 

  1. Čišćenje spolja i iznutra

Izbacite nepotrebne stvari i operite auto i spolja i iznutra. Proverite da li na vetrobranskom staklu postoje naprsline od udara kamenčića koje bi trebalo popraviti. Najbolji način za čišćenje vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane jeste pomoću blagog sredstva za čišćenje stakla i krpe od mikrofibera. Insekte zalepljene sa spoljne strane treba brzo ukloniti, pre nego što ih sunce zapeče na staklu. 

  1. Pripremite se za iznenađenja

Da biste bili pripremljeni za hitne slučajeve, u automobilu uvek treba da imate komplet prve pomoći, pijaću vodu i rezervnu bateriju za mobilni telefon. Preuzimanje aplikacije „112” za telefon pre polaska takođe nije loša ideja. 

  1. Budite oprezni tokom vožnje

Nakon što obavite zaustavljanje radi pauze, uvek proverite da li su vam svi putnici u autu – kao i njihovi mobilni telefoni, novčanici ili naočare. Ako je moguće, trebalo bi da se vozači menjaju s vremena na vreme.

Arhiva novosti